Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > Ze života školy > Projekty > Adopce Afrika

Adopce Afrika



Naše škola se v roce 2005 zapojila poprvé do projektu s názvem „Adopce afrických dětí“ projekt pomoci na dálku. Po dobu devíti let jsme sponzorovali chlapce jménem Samson Otieno, který studium ukončil, a tudíž jsme se rozhodli v roce 2014, dle výběru našich žáků, adoptovat dívku jménem Sarah Awuor Odhiambo, která díky naší společné podpoře úspěšně ukončila střední školu Island of Hope Humanist Mixed Boarding School. Proto jsme se tento školní rok rozhodli dát šanci ke studiu novému žákovi, který byl vybrán žáky a zaměstnanci naší střední pedagogické školy.

Nokris Odhiambo Wakiaga

Nokris Odhiambo Wakiaga se narodil v roce 2008 jako nejmladší ze tří dětí (sestra Merolyne Wakiaga se narodila v roce 2006 a bratr Bromic Otieno v roce 2007). Oba rodiče již zemřeli a nyní se o Nokrise a jeho sourozence starají prarodiče. Dědeček pracuje jako zemědělec a babička je v domácnosti. Průměrný měsíční příjem rodiny je 2500 KES (přibližně 590 Kč) a nestačí na zaplacení školného pro děti a nákup jídla. Kromě Nokrise a jeho sourozenců se prarodiče starají ještě o další 3 děti, které jsou poloviční sirotci. Rodina žije v třípokojovém hliněném domku, na svícení používají petrolejovou lampu a vodu získávají z jezera. Chlapec chodí do druhého ročníku střední školy "Ostrov naděje" na Rusinga Island. Částka adopce činí 220 EUR za školní období (16.800 Kč / 660 EUR za školní rok). Částka, kromě nákladů na studium, pokryje také náklady na ubytování, vychovatelku a jídlo v sirotčinci. Dále, díky naší podpoře a další částce 1500,-Kč/rok, je Nokrisovi poskytováno zdravotní pojištění, které je v jeho zemi velice drahé. Toto pojištění řeší nejen dlouhodobé zdravotní problémy, jež vyžadují specializované vyšetření, ale i akutní případy, které by bez rychlého zásahu lékařů a hospitalizace mohly končit tragicky. Dále jsou chlapci zajištěny preventivní prohlídky týkající se hlavně vážných chorob.

Na základě výpisu školního prospěchu máme možnost čtyřikrát do roka sledovat jeho studijní výsledky. Díky dopisům, které nám Nokris posílá několikrát za rok, se dozvídáme zajímavé informace nejen o jeho životě, ale také o životě v Keni. Nikdy ve svých dopisech nezapomene vyjádřit své velké díky za naši podporu, a tak ho naši žáci na oplátku informují o životě v České republice a o svém studiu ve škole. 

Nesmírně nás těší, že v dnešní uspěchané době, kdy je někdy lidská solidarita opomíjena, máme možnost pomoci, byť jednomu dítěti, dosáhnout jeho životních cílů a snů. Čím více si budeme uvědomovat skutečnost, že získat vzdělání není všude na světě samozřejmostí, tím více si snad budeme vážit možnosti se vzdělávat, aniž bychom k tomu potřebovali tak obrovskou pomoc, jaké se dostává našemu adoptovanému chlapci – Nokrisovi.

S adopcí nám pomohlo Humanistické centrum Narovinu, o jehož aktivitách se můžete sami přesvědčit na internetových stránkách www.adopceafrika.cz

Nokris Odhiambo Wakiaga

Sarah Awuor Odhiambo
Samson Otieno
Nokris Odhiambo Wakiaga
Nokris s jeho novým notebookem